, , ,

Passie, wat is MIJN passie?

Oei,….. een moeilijke vraag. Waarom is deze vraag toch zo moeilijk voor mij? Ik heb gewoon nog geen antwoord. Als ik hardop aan mezelf vraag; “Wat is je passie Maaike?” Dan blijft het angstvallig stil, daar waar ik normaal gesproken altijd wel mijn woordje klaar heb. Dus ik ga op onderzoek. Wat is passie eigenlijk?

Passie ergens voor hebben, is een activiteit met volle liefde vanuit je hart ontplooien. Een activiteit die je met hart en ziel zou willen doen. ALTIJD en OVERAL omdat het je gelukkig maakt. Van tekenen, muziek, sport tot koken, organiseren, schrijven, creëren, leren etc. Wat het ook is dat maakt niet uit, maar wat wel uitmaakt is dat je passie je nooit verveelt en je er helemaal in op kunt gaan. Je hart gaat er sneller van kloppen en al het besef van tijd verdwijnt als je met je passie bezig bent.

Een andere belangrijke factor bij je passie, is volgens mij dat je deze activiteit kunt ontplooien door gebruik te maken van je persoonlijke kracht. Door optimaal gebruik te maken van de vaardigheden die je van nature bezit (oftewel je persoonlijke kracht), kun je je passie ook succesvol uitvoeren. Passie geeft vorm, betekenis en inhoud aan je leven. Passie motiveert, geeft energie en kracht. Volgens mij is dat de sleutel tot geluk!

Belangrijk is om even stil te staan bij persoonlijke kracht. Ik dacht altijd dat persoonlijke kracht hetzelfde was als je sterke punten die je altijd feilloos moet kunnen opnoemen in sollicitaties. Niets is minder waar. Persoonlijke kracht moet gezien worden als een kwaliteit van jou als mens, dat je van nature bezit. Vaak zijn dat kwaliteiten die we niet eens als bijzonder aan onszelf beschouwen en die zitten vaak één of twee lagen dieper verstopt in je sterke kwaliteiten zoals we die kennen in de uitvoering van je baan.
Om mezelf even als voorbeeld te nemen, mijn drie sterkste kwaliteiten in de baan als officemanger zijn mijn vermogen om snel ingewikkelde problemen te kunnen analyseren, het bedenken van creatieve oplossingen en het altijd opzoek zijn naar de resultaten die de grootste tevredenheid opleveren. Pats, boem.
Dat kan ik zo oplepelen, maar ik ben goed in deze drie kwaliteiten omdat mijn persoonlijke kracht zit in mijn intuïtie en directheid. Het gesprek met mijn loopbaancoach heeft mij dat doen inzien.

Mijn sterrenbeeld is Ram. Rammen staan bekend om hun koppigheid, maar voornamelijk om hun directheid en openheid. Rammen houden niet van slinkse wegen en zullen altijd de kortste route nemen. Ik voel dat ook zo, ik ben heel duidelijk iemand die geen blad voor de mond neem en gewoon zeg waar het op staat. Tijdens mijn studie en in het begin van mijn carrière liep ik heel vaak tegen dit punt aan. In evaluatiegesprekken werd vaak gezegd dat het mij ontbrak aan empathie,  ik communiceer te direct. Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet lomp of onbeleefd, maar wat ik zeg werd vaak als confronterend en ongemakkelijk ervaren door anderen. Ik vond dat altijd erg vervelend om te horen, want ik voel zelf het direct zeggen waar het op staat niet als gebrek aan empathie. Mijn intentie is altijd om mensen juist te helpen. Hoe kan gebrek aan empathie daar nou de uitkomst van zijn?
Nu een aantal jaren verder, kan ik het wel begrijpen. Soms willen of kunnen mensen die directheid van mij niet aan, of staan daar (nog) niet open voor. Wat ik zeg, wordt echt als TE confronterend ervaren. Dan word ik weleens gezien als de olifant in de porseleinkast.
Mensen die mij langer en beter kennen, waarderen deze eigenschap juist aan mij en zien dat als een waardevolle aanwinst in hun relatie met mij. Heb je een probleem en wil je een oplossing, ook al betekend dit dat je met de billen bloot moet? Dan moet je bij Maaike zijn. Door intuïtief vragen te stellen, weet ik verborgen informatie naar boven te halen die mensen niet altijd prijs willen geven, maar hierdoor komen wel alle kaarten op tafel te liggen, zodat we op zoek kunnen naar de beste oplossing. Ten alle tijden zonder enige veroordeling en eerlijkheid! En juist doordat ik verborgen informatie weet te ontrafelen, ervaren mensen dat als confronterend en ongemakkelijk.

Maar goed, hoe kan ik deze persoonlijke kracht inzetten voor mijn passie als ik niet eens weet wat mijn passie is? Daarom zal ik op zoek moeten gaan naar de antwoorden van de volgende vragen:
1. Wat doe ik graag?
2. Waar ben ik echt goed in?
3. Wat geeft me energie en zou ik de hele dag kunnen doen?
4. Wat geeft me een goed gevoel?
5. Wat zou ik doen als ik niet meer hoef te werken?
6. Wat vind ik belangrijk in het leven?
7. Waarom ben ik hier op aarde? (Voorbeelden; verbinding, contact, liefde, zorgzaamheid, vriendschap, kennis, wetenschap, creatie, creativiteit, gelijkheid.)

Al deze vragen kunnen ook omgedraaid worden, waar ben ik allergisch voor? En waardoor raak ik geïrriteerd? Ook deze vragen kunnen helpen bij het achterhalen van je passie(s).

Ik ga in de weer met al deze vragen die ook aan bod kwamen in mijn opleiding Intuïtie en Persoonlijke Kracht.

Myst