,

Lesdag 1 I&PK

Het irriteert me dat ik in de gesprekken met mijn loopbaancoach niet één, twee, drie kan opnoemen wat mijn passie is. Zelfs als een willekeurig persoon aan mij vraagt wat ik het allerliefste zou willen doen, blijf ik stil. Mijn mond gaat open en vervolgens komt er alleen gestotter of gegorgel uit. IK HEB GEWOON GEEN ANTWOORD. Kennelijk kan ik gewoon niet horen wat ik diep in mijn hart het liefste zou willen doen. De Intuïtie en Persoonlijke Kracht opleiding zal mij moeten helpen met het opnieuw leren luisteren naar mijn intuïtie en dus ook mijn hart zodat ik dat ook weer kan uitspreken en gaan uitvoeren.

Op 16 september 2016 startte ik met de opleiding Intuïtie en Persoonlijke Kracht van Intuïtieve Opleidingen Rotterdam. De opleiding bestond uit vier lesdagen verspreid over drie maanden. Om de drie of vier weken hadden we op de vrijdag een opleidingsdag.
In de documentatie van de opleiding stond dat de opleiding zich concentreert op het toepassen van hedendaagse technieken om rust, kracht en innerlijke balans te vinden/behouden. Daarnaast leer je het meest wezenlijk in jezelf weer te herinneren.

De eerste lesdag gingen we onze intuïtie weer helder maken door middel van meditaties en mindfulness. We zouden leren hoe de werking van onze eigen energie in elkaar steekt en hoe we ons stressniveau bewuster kunnen hanteren en verlagen. Eenmaal weer in contact met ons fysieke en energetische lichaam zou de intuïtie weer zijn werk kunnen gaan doen.

We begonnen de dag met een grondingsoefening. Een grondingsoefening zorgt ervoor dat we met onze aandacht weer volledig op ons eigen lichaam in het heden gericht zijn. Je wordt als het ware weer bewust en vertrouwd met je eigen lichaam en energie.
Door je eigen energie te laten stromen en gronden (naar de aarde sturen) maak je jezelf als het ware schoon van oude energie (zoals oude emoties, ervaringen en overtuigingen) zodat je weer helder en schoon kunt zijn. (Op internet is genoeg informatie te vinden over grondingsoefeningen en hoe je deze moet uitvoeren).
Als je energie helder en schoon is, komt je intuïtie meer tot zijn recht in je dagelijkse leven; we worden ons helderweten/-zien/-voelen etc. bewust via fysieke sensaties. Dit kan dus echt alleen als je je eigen lichaam en energie goed blijft voelen.

We leren in een glimlachmeditatie dat, doordat je letterlijk een glimlach op je gezicht tovert en deze door je hele lichaam bedenkt, je daadwerkelijk je stemming positief kan beïnvloeden. Via het werken met onze ademhaling leren we fysieke sensaties waar te nemen. Wat voel je als je diep ademt met je borst? Wat voel je als je diep ademt met je buik? Uiteindelijk volgen er nog meer meditaties waarin we steeds op een andere manier ons lichaam leren waar te nemen.

Voordat ik het besef is de dag al voorbij. Zes uur lang zijn we bezig geweest met verschillende meditatieoefeningen, compleet afgesloten van de buitenwereld. De tijd heeft voor mijn gevoel even stilgestaan, terwijl de rest van de wereld gewoon is doorgegaan met de dag. Ik ben moe en vraag me af hoe deze opleiding mij verder gaat helpen. Ik merk dat ik nog steeds een kritische stem in mijn hoofd heb, die zich steeds afvraagt waar deze opleiding mij naar toe gaat leiden in mijn carrière? Ik besluit het los te laten en me over te geven aan de moeheid die ik voel. Die avond val ik vredig in een diepe, hele diepe slaap……

 

De weken daarna gebeuren er allemaal opvallende dingen.
Tijdens één van de meditaties in de opleiding leerden we onze eigen energie die vastzat bij anderen terug te halen. Hierbij kan je denken aan energie van jezelf die vast zit bij een collega die je ondersteunt hebt of een ruzie met je man die je gehad hebt. Een kletssessie met vrienden of een hobbyproject vallen hier ook onder. Tijdens de meditatie viel het mezelf op dat ik veel energie moest terughalen bij andere mensen en/of projecten. Dat beviel me wel, na deze meditatie voelde ik me echt veel meer opgeladen, en dus energieker. De dag na de eerste lesdag werd ik gebeld door mijn moeder hoe het met me ging. We spreken elkaar zeer regelmatig, maar meestal over andere zaken dan mezelf. Dit keer belde ze speciaal om te vragen hoe het met MIJ ging! Dat doet mijn moeder normaal gesproken niet zo snel.
De week daarop ontving ik een verontschuldiging van iemand daar waar ik het niet verwachtte.

Het valt me op dat ik beter slaap en veel meer energie heb. Mijn dromen zijn helderder en soms ervaar ik ook dat ik WEET dat ik droom tijdens mijn slaap.
Bepaalde beelden en/of ideeën komen in mijn hoofd op, en die gebeuren later ook daadwerkelijk. Ik wilde bijvoorbeeld een hand-out maken van de eerste lesdag voor mezelf. Prompt krijg ik (en alle andere cursisten) die dezelfde dag toegestuurd van de docent. Ik bedenk me op weg naar een vakantiehuisje, dat het wel mooi zou zijn om een draak te kunnen vinden voor mijn zoon. Thuis heeft mijn zoon een kamer vol met draken die zijn beste vrienden zijn, maar ik ben vergeten er één mee te nemen voor in zijn kamer in het vakantiehuisje. In de eerste plaats die we bezoeken en de eerste winkel die we inlopen vinden we een kunststof draak in de aanbieding. Die kopen we en mijn zoon is er tot op de dag van vandaag gek op.

Een andere oefening ging over het plaatsen van een mooie bloem tussen jezelf en andere mensen in om de energie van anderen maar ook jezelf te neutraliseren in een gesprek. Het viel me op dat gesprekken met anderen veel gemakkelijker verliepen, ik was in een ruzie veel stabieler qua emoties en ik kon sneller afstand nemen van vervelende situaties.
Het opvallendste is dat ik in een gesprek met mijn baas over mijn ontslag, in gedachte allemaal rozen om mezelf heen had gezet ter bescherming. Dat gesprek verliep verbazingwekkend rustig en beheerst.
Die avond kwam ik thuis en werd ik verrast met twee grote bossen rozen van mijn man!

Myst