Boek review – Ontdek je passie

Bol.com introduceerde onlangs de nieuwe bibliotheek formule voor e-books met Kobo. Als boekengek, ging ik natuurlijk gelijk even kijken hoe dit werkte en vervolgens stuitte ik op de publicatie Ontdek je Passie van Albert Sonnevelt (1960). Precies waar ik mee bezig ben, dus ik download deze publicatie en start met lezen.

Samenvatting
Hoe ziet je dag eruit wanneer je gepassioneerd opstaat? Dan loop je over van energie, stralen je ogen en weet je direct welke doelen je wil realiseren. Toch lijkt voor veel mensen hun innerlijk vuur gedoofd te zijn. Ze lopen rond met vragen in hun hoofd, zoals: ‘Wat wil ik eigenlijk echt met mijn leven?’ ‘Hoe kan ik mijn dagelijkse sleur doorbreken?’ ‘Waar ben ik nu echt enthousiast over?’ ‘Welke opleiding of baan past bij mij?’ ‘Wat zijn mijn dromen en hoe kan ik ze vervullen?’ In dit boek, Ontdek je Passie, krijg je antwoorden op deze vragen. Met praktische oefeningen, en handige tips hoopt de auteur je op weg te kunnen helpen.

Ontdek je passie - Albert Sonnevelt

Albert Sonnevelt (1960) studeerde psychologie en heeft de afgelopen dertig jaar in zijn praktijk en met Sonnevelt, Opleiders voor Vitaal leven duizenden mensen geïnspireerd tot het ontwikkelen van een gezonde en gelukkige levensstijl. Daarnaast coacht hij leidinggevenden uit het bedrijfsleven op het gebied van stressmanagement en vitaliteit. In 10 korte hoofdstukken behandelt de Albert verschillende thema’s zoals geluk, talenten, obstakels, doelen stellen, het behalen van je doelstellingen en het verwezenlijken van je passie. De belangrijkste voorwaarde voor het vinden van een ware passie, is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Deze kennis doe je op door jezelf bepaalde vragen te stellen (zoals wat maakt je blij en wat inspireert je?), maar ook door jezelf te analyseren (wat kun je, wat zijn beperkende gedachten?). De vele oefeningen en checklists door het boek helpen je op weg, met het naar boven halen van cruciale informatie die zal leiden tot het vinden van je passie. Door de heldere indeling in de publicatie kun je deze makkelijk scannen. Sommige adviezen zijn vrij algemeen en ontbreekt het helaas aan heldere voorbeelden waardoor ze in mijn ogen minder goed zijn toe te passen op bepaalde persoonlijke situaties. Ik merk de psychologische inslag van de auteur in deze publicatie, maar mis een persoonlijke noot. Het vinden van je passie gaat echt niet zonder slag of stoot merk ik zelf, en deze reflectie ontbreekt een beetje in deze publicatie. Wel helpen de oefeningen me een beter inzicht geven in de richting waarin ik werkzaam zou willen zijn. Het valt me op dat er vele aandacht wordt besteed aan het feit dat je tijd alleen moet door brengen, want dan gaat je hart spreken. Daarnaast is zelfreflectie belangrijk. Mensen met grote zelfkennis, worden natuurlijke leiders in het gebied waar hun passie ligt doordat hun persoonlijke effectiviteit toeneemt.

Myst